Laetitia van Garderen – een vechtsport allrounder

Op mijn veertiende behaalde ik mijn eerste prijs met taekwondo en heb inmiddels vele nationale en internationale titels op verschillende onderdelen op mijn naam weten te zetten. 

Een zeer mooie ervaring was een podiumplaats op het WK in Zuid-Korea. In april 2009 behaalde ik als eerste Nederlandse vrouw de vierde Dangraad Taekwondo ITF binnen de Choi Jung HWA-groep. Naast het vele trainen, werden we ook geacht geregeld zelf training te geven en wedstrijden te coachen. Tevens participeerde ik in de dangraadcommissie en heb geregeld ook bij andere scholen en verenigingen examens afgenomen. Hierdoor verdiepte mijn kennis zich en werden mijn didactische vaardigheden verder ontwikkeld. 

Momenteel ik ben lid van de Thijssen Taekwon-Do Academy. Daar train ik met Master Thijssen (7e dan) om alle stof goed te blijven beheersen en mijn kennis en vaardigheden verder te vergroten. Naast taekwondo zelf, werken we ook workshops en clinics uit om dit weer anderen bij te kunnen brengen. Denk hierbij aan: zelfverdediging, meditatie, ademhalingsoefeningen en trainingen in agressieregulatie en weerbaarheid. De laatste jaren heb ik me naast Taekwon-do ook verdiept in het boksen, thaiboksen en conditie- en krachttraining. 

STRESSREDUCTIE

Mentale voordelen van sporten worden vaak erg onderschat. Bij beweging komt endorfine vrij die voor een soort gelukstoestand zorgt, waardoor het stressniveau wordt verlaagd en je je beter in je vel gaat voelen. Een gezonde geest in een gezond lichaam werkt goed tegen stress, zorgen, spanningen en mogelijke depressie. Onze drukke samenleving en de hoge verwachtingen die het sociale en professionele leven aan ons stelt, leidt ertoe dat veel mensen stress gaan ontwikkelen. Bovendien brengt een groot deel van de bevolking veel tijd zittend door. Sporten kan je sterker en fitter maken waardoor je zelfvertrouwen omhoogschiet en je tevens minder tijd overhoudt om te piekeren en te stressen. Een 1 op 1 training, gebaseerd op vechtsporttechnieken en andere oefeningen tussendoor is een goede combinatie om je lekker af te kunnen reageren. Even een uurtje knallen om vervolgens weer met een “leeg” hoofd naar buiten te stappen.

AFVALLEN EN EEN FITTER GEVOEL

Sporten zorgt voor meer vetverbranding en maakt dat je spieren sterker worden oftewel, je krijgt meer spiermassa. Hoe meer spiermassa, hoe meer energie je lichaam nodig heeft, ook in rust! Je stofwisseling versnelt waardoor je ook meer calorieën verbrandt. Regelmatig sporten zorgt voor een aanzienlijk gezonder lichaam. Je slaapt beter, hebt schonere bloedvaten en je wordt gevoeliger voor insuline. En naast dat je conditie verbetert, krijgt ook je weerstand een boost.

MENTALE WEERBAARHEID EN ZELFVERTROUWEN

Met name vechtsporten laten je je zelfbeeld verbeteren en je zelfvertrouwen vergroten. Je leert om beter voor jezelf op te komen. Snelle combinaties onder de knie krijgen geven je namelijk een zelfvertrouwen- boost. Als je leert trappen en stoten ervaar je dat je steviger in je schoenen gaat staan. Je wordt wijzer door de constante wisselwerking tussen je lichaam, je gevoelens, je gedachten en je wil. Die ervaring neem je mee in je dagelijks leven en je leert al sportend om met situaties en emoties om te gaan. Twee sleutelwoorden van het beoefenen van vechtsporttechnieken; Controle & Beheersing. Leren hoe je “In control” kan zijn.